Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Δεν Χαρίζω σε Κανέναν την Ελευθερία Μου.



Εξάρτηση και Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με την ψυχομετρία οι έφηβοι με συμπεριφορές εξαρτήσεως παρουσιάζουν τάσεις επιθετικότητας και παραβατικής συμπεριφοράς, ενώ οι έφηβοι που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση προ της εξαρτήσεως με σίγουρα αυξημένη σε σχέση με το φυσιολογικό χρήση του διαδικτύου, παρουσιάζουν τάσεις καταθλιπτικού συναισθήματος και άγχους.
Σύμφωνα με μια ακόμη έρευνα της Μονάδας Εφηβικής του Νοσοκομείου Παίδων σε 529 εφήβους της Αττικής προκύπτει ότι σε πολλές οικογένειες παρατηρείται δυσλειτουργία και έλλειψη επικοινωνίας ή αδυναμία τηρήσεως ορίων.
Σε πολλούς εφήβους καταγράφηκαν συναισθηματικές διαταραχές, άγχος, καταθλιπτικό συναίσθημα και διάσπαση προσοχής, ενώ δεν έλειψαν και τα σωματικά συμπτώματα, όπως διαταραχές ύπνου, διατροφικές παρεκτροπές, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, πονοκέφαλοι και ξηρότητα οφθαλμών.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Είναι η αδιαπραγμάτευτη αξία στη ζωή σου. Η σαφέστατη επιδίωξη που κατευθύνει τη σκέψη, τις επιλογές και τη συμπεριφορά σου. 
Η Ελευθερία σου!
Αυτή που διεκδικείς με αγώνα κάποτε. Αυτή που υπερασπίζεσαι με χίλιους τρόπους. Αυτή που απαιτείς να σου αναγνωρίσουν και περιμένεις να σου σεβαστούν.
Την ελευθερία για τη διαχείριση του χρόνου σου, των προτιμήσεων και επιλογών σου.
Των ονείρων που αφορούν το μέλλον σου. Και καλά κάνεις.

Άλλωστε αν κάθε άνθρωπο τον συναρπάζει η ιδέα της ελευθερίας, τον νέο άνθρωπο, τον άνθρωπο της ηλικίας σου τον μεθά κυριολεκτικά.

Κάποιες φορές ο σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας έρχεται να σου πλήξει καίρια την ελευθερία σου, με την ψευδαίσθηση μάλιστα ότι την υπηρετεί και υποτάσσεται πλήρως σ'αυτήν.

Είσαι Ελεύθερος πλήρως σου λέει. Μπορείς να κάνεις όποια επιλογή θέλεις. Να "παίξεις" ριψοκίνδυνα ή συγκρατημένα, επιθετικά ή αμυντικά, να επιλέξεις τον χαρακτήρα σου ή τον αντίθετο από αυτόν που είσαι.

Τα πάντα είναι στα χέρια σου, στη δική σου βούληση, στην ελευθερία σου! Και όμως αυτό μοιάζει τόσο πολύ με την ελευθερία που δίνεται στο φυλακισμένο να πηγαίνει όπου θέλει και να κάνει ότι θέλει στην...αυλή της φυλακής του.

Γιατί αν σε συνεπάρουν οι φανταστικές-εικονικές ειδήσεις, αν σε μαγνητήσει ένα σενάριο και μία πλοκή που δήθεν είναι αληθινή, αν σε δελεάσουν οι προοπτικές και η εξέλιξη, τότε ο σχεδιαστής έπλεξε πολύ καλά τον αόρατο ιστό του! Σε εντυπωσίασε. Σε μαγνήτισε. Σε καθήλωσε. Σ' ένα παιχνίδι που μπορεί να διαρκέσει πολύ...σε μια εικονική πραγματικότητα.
Σε ένα εθισμό σε μία εξάρτηση.

Και ψάξε τώρα να βρεις την ελευθερία σου. Μπορείς να πεις μέχρι εδώ; Να το εξουσιάζεις εσύ και όχι να σε κατευθύνει αυτό; Να σε ψυχαγωγεί και όχι να σε ψυχαναγκάζει; 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να σε προσφέρουν ένα ωραίο χαλαρωτικό και ψυχαγωγικό διάλειμμα στο πρόγραμμα σου και όχι να σε περιορίζουν όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου, τις αληθινές ανθρώπινες επαφές σου;
Κάποτε έχουν και αυτά ζωτική σημασία για σένα, όπως το φαγητό και ο ύπνος σου;

Το ίδιο, θα πεις, δεν μπορεί να γίνει και με την τηλεόραση και με τις  ταινίες; Ναι. Και εκεί μπορεί να "κολλήσει" κανείς. Αλλά το "κόλλημα", το όποιο "κόλλημα", είναι δέσμευση και ανελευθερία  όπου και αν συμβαίνει.

Έχει πολύ επιτυχημένα λεχθεί: Οι ανόητοι μαθαίνουν από τα λάθη τους. Οι έξυπνοι από τα λάθη των άλλων!
Πόσο σοφό και ωφέλιμο είναι αλήθεια αυτό το γνωμικό. 
Σε κάθε πτυχή και δραστηριότητα της ζωής σου. Σε ότι σε προκαλεί, σου αρέσει σε δελεάζει και κλέβει σιγά-σιγά  την προτίμηση και το ενδιαφέρον σου. Σε ότι «φοριέται» και επικρατεί.
Ψάξτο λίγο πριν επιλέξεις. Πριν δοκιμάσεις. Πριν ακολουθήσεις και παραδοθείς σ΄αυτό, ότι και να είναι.

Ρώτα. Μάθε. Ψάξε. Ενημερώσου.
Χωρίς προκαταλήψεις αλλά και χωρίς εσωτερικές δεσμεύσεις και ψυχικές κλίσεις.
Μη φοβάσαι και μην απορρίπτεις αυτό το ελεύθερο ψάξιμο. Δεν είναι αυτό μέθοδος που δημιουργεί φοβισμένους, άβουλους και άτολμους ανθρώπους. Μάλλον τους θωρακίζει και τους καθιστά ψύχραιμους, νηφάλιους, προετοιμασμένους και ενημερωμένους απέναντι σε κάθε καινούργια τάση, συνήθεια ή αντικείμενο.

Αν λοιπόν δεν θέλεις πουθενά να θυσιάσεις την ελευθερία σου, σκέψου σοβαρά, υπεύθυνα και ελεύθερα ποια πρέπει να είναι η σχέση σου με το διαδίκτυο. Πόσο χρόνο σου απομυζεί; Πόσο αιχμαλωτίζει τη σκέψη σου; Πόσο καθηλώνει την ύπαρξή σου;
Πόσο διεγείρει κάποια πάθη και ορμές σου;

Έτσι θα ανακαλύψεις και συ κατά πόσο σ'εχει υποδουλώσει ή όχι.
Έτσι θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν αξίζει με τίποτε και ποτέ να τους χαρίσεις την Ελευθεριά σου.

Πηγή: Αρχιμ. Μάρκου Κ. Τζανακάκη 

Από το βιβλίο : Βιντεοπαιχνίδια- Μια κριτική 
ματιά στο Κόσμο μας