Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Έξω από τα "νερά" σου

Είναι κάποιες στιγμές που βγαίνεις από τα "νερά" σου. Θέλεις να κολυμπήσεις αλλά δεν μπορείς γιατί είσαι έξω, στη στεριά. Αναφέρομαι σε ψυχωσικές διαταραχές. Αν κάποιος δεν το βιώσει δεν μπορεί να καταλάβει το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Λέγοντας να βιώσει εννοώ, όχι απαραίτητα ίδιος-α, αλλά στο στενό του συγγενικό περιβάλλον.





Ο ψυχιατρικός όρος "ψύχωση" αναφέρεται σε ένα σύνολο συμπτωμάτων όπως απώλεια επαφής από την πραγματικότητα, παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις και παράλογες πεποιθήσεις. Συνήθως τα άτομα τα οποία βιώνουν ψυχωσικό επεισόδιο δεν παραδέχονται και δεν συνειδητοποιούν ότι οι ίδιοι πάσχουν από πρόβλημα ψυχικής υγείας. Πιστεύουν ότι είναι καλά και κάποιος άλλος ή κάποιοι άλλοι επιδιώκουν με διάφορους τρόπους να τους κάνουν κακό. Πρόκειται για μία σοβαρή αλλά θεραπεύσιμη παθολογική διαταραχή. Η ψυχιατρική επιστήμη αναφέρεται στην ψύχωση με όρους όπως: σχιζοφρένεια, σχιζοσυναισθηματική ή διπολική ή παραληρητική διαταραχή κλπ.

Η ψύχωση έχει τη δική της λογική:
Η ψυχωσική εμπειρία φαίνεται παράλογη μόνο στα μάτια αυτού που σκέπτεται με βάση την κοινή λογική. Αν προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε εκ των έσω την ψυχωσική εμπειρία παρακολουθώντας προσεκτικά τα ψυχολογικά δεδομένα, τις εξωτερικές συνθήκες αλλά και την πλοκή των παραληρητικών ιδεών και των ακατανόητων συμπεριφορών θα διαπιστώσουμε ότι διέπονται από μία ιδιαίτερη λογική. 

Η λογική της ψύχωσης δεν είναι αντικειμενική, ορθολογική. Θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε ποιητική, ονειρική, μυθιστοριογραφική ή σεναριογραφική λογική. Η εσωτερική ζωή του «ψυχωσικού» δεν υπακούσει σε κανόνες και δεν κλείνεται σε πλαίσια. Έχει τους δικούς της νοηματικούς άξονες, συμβολισμούς, μυθολογικά στοιχεία και έναν ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας. 

Το άτομο που πάσχει για μεγάλο χρονικό διάστημα ζει σε ένα κόσμο στον οποίο έχουν συμβεί και εξακολουθούν να συμβαίνουν τρομακτικές αλλαγές και μετασχηματισμοί. Αισθάνεται πληγωμένο, εγκαταλειμμένο, τραυματισμένο και χαμένο στους λαβυρίνθους της σκέψης, της φαντασίας, των αισθημάτων και των παρορμήσεων. 

Το δικό μας έργο είναι να το βοηθήσουμεμε κατανόηση, σεβασμό και αγάπη να ακολουθήσει προσεκτικά το μονοπάτι που θα τον οδηγήσει και πάλι σε μια σωστή σχέση με την αντικειμενική πραγματικότητα.




Συμπτώματα:

Αντιλαμβάνεται ακουστικές, οπτικές ή άλλες ψευδαισθήσεις ή παραισθήσεις. Ακούει φωνές ή βλέπει εικόνες ή μυρίζει ή αγγίζεται από κάτι που δεν υπάρχει.


Παραληρητικές ιδέες:
Ίσως πιστεύει ότι κάποιος (ή τα ΜΜΕ ) τον καταδιώκει ή του μεταδίδει σκέψεις ή λέει αρνητικά σχόλια γι αυτόν. Για παράδειγμα: "η τηλεόραση αναφέρεται σε μένα, οι γείτονες με παρακολουθούν ή μου περνάνε μηνύματα, το φαγητό είναι δηλητηριασμένο, με απειλούν και θέλουν να με σκοτώσουν, μου δίνουν εντολή να αυτοκτονήσω". 
Λιγότερο συχνά πιστεύει ότι έχει ιδιαίτερες δυνάμεις, ότι είναι πολύ σπουδαίος ή ότι έχει αναλάβει έναν ιδιαίτερο θρησκευτικό, κοινωνικό ή πολιτικό ρόλο. Για παράδειγμα: "είμαι ο Μεσσίας, απεσταλμένος εξωγήινων, πρωθυπουργός".


Έντονες απότομες και αδικαιολόγητες αλλαγές της διάθεσης. Για παράδειγμα γελάει ή θυμώνει χωρίς εμφανή λόγο.


Πιστεύει τόσο πολύ τις παραληρητικές του ιδέες και τις ψευδαισθήσεις του ώστε κανένα λογικό επιχείρημα δεν μπορεί να τον μεταπείσει.


Αδυναμία να βιώσει οποιοδήποτε συναίσθημα ή επιθυμία. Βιώνει τα συναισθήματα με επίπεδο, κενό και αδιάφορο τρόπο χωρίς διακυμάνσεις.


Ο τρόπος που σκέπτεται δεν θεμελιώνεται στη λογική και είναι πιο αργός ή πιο γρήγορος από ότι συνήθως.


Απουσία επαφής με τα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος. Αδυναμία ουσιαστικής συμμετοχής σε αυτό που συμβαίνει γύρω του. Ξένος η αποκλεισμένος από την πραγματικότητα. Ο κόσμος γύρω του φαίνεται μακρινός ή αφηρημένος ή ξένος.


Παρουσιάζει παράξενες αντιδράσεις που δεν έχουν σχέση με την περίσταση. Επίσης περιέργο τρόπο κίνησης, στάση σώματος και παράξενη, εξωτερική εμφάνιση.


Περίεργες συμπεριφορές όπως μιλάει μόνος του, μαζεύει σκουπίδια, πετάει τα προσωπικά του αντικείμενα στο δρόμο, ρουθουνίζει, πλατάγισμα γλώσσας, υπερβολική κατανάλωση νερού


Αλλάζει συνεχώς θέματα στο διάλογο χωρίς σαφή λόγο και χωρίς να βγαίνει νόημα.

ΠΗΓΗ: εδώ