Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Το Μεγάλο Κόλπο με τις Κλεμμένες Εικόνες

 


Στα ορεινά χωριά των Ιωαννίνων, εκκλησίες, μοναστήρια και ξωκλήσια ξεγυμνώνονται συστηματικά από κειμήλια. 

Τα κλοπιμαία κοστίζουν αμύθητα ποσά στη μαύρη αγορά του εμπορίου έργων τέχνης. Οι συλλήψεις είναι πολύ λιγότερες από τις φήμες που κυκλοφορούν στα χωριά. Από επίσημα δικαστικά έγγραφα, ωστόσο, προκύπτει ότι πολύτιμες κλεμμένες εικόνες καταλήγουν σε οίκους δημοπρασιών και γκαλερί του Λονδίνου και του Άμστερνταμ και επίσης σε σαλόνια Ρώσων νεο-ολιγαρχών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάντως, μετά τον εντοπισμό αρκετών εικόνων σε γκαλερί του Λονδίνου και του Άμστερνταμ, η Scotland Yard έχει συντάξει έκθεση 150 σελίδων για το θέμα και κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα ως μέλη του δικτύου. Την ίδια ώρα, στην ιστοσελίδα της Interpol, στην ενότητα «Κλεμμένα έργα τέχνης», υπάρχουν φωτογραφίες θρησκευτικών εικόνων που κλάπηκαν από εκκλησίες και μοναστήρια της βόρειας Ελλάδας, της Αλβανίας, της FYROM και της Βουλγαρίας, οι οποίες αναζητούνται. 

Το πιο παράδοξο, συμφωνούν μιλώντας στο VICE αστυνομικοί και ειδικοί στη μαύρη αγορά έργων τέχνης, είναι ότι καθυστερούν να συσχετιστούν οι δικογραφίες που έχουν κατά καιρούς σχηματιστεί για υποθέσεις κλοπών με επίκεντρο τα Γιάννενα. Κι όταν αυτό συμβαίνει, πολλές φορές είναι πράγματι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ του κληρονόμου οικογενειακών κειμηλίων, του συλλέκτη και του λαθρέμπορου. 

Κάτι επίσης κρίσιμο. Στις διαδοχικές αγοραπωλησίες ενός κλεμμένου κειμηλίου, στη διαδρομή δηλαδή από τον κλέφτη στον μεσάζοντα, έπειτα στον αρχαιοπώλη και τελικά στην γκαλερί, συνήθως εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες off shore εταιρείες, με αποτέλεσμα η ταυτότητα των εμπλεκόμενων να παραμένει άγνωστη.

Πηγή: http://www.vice.com/gr/read/to-megalo-kolpo-me-tis-klemmenes-eikones