Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Tελευταία μας ελπίδα... η πρώτη μας αγάπη.

Είναι αλήθεια παιδιά μου, οτι καλείσθε να διαμορφώσετε τη ζωη και το πρόσωπό σας κάτω απο εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, σε έναν κόσμο πλούσιο σε γνώση και τεχνολογία, φτωχό όμως σε πνεύμα και πολιτισμό, σε πίστη και ανθρωπιά. 

Σε αυτόν τον κόσμο μεγαλώνετε και δυστυχώς αυτόν μόνον μαθαίνετε. Οι μεγάλοι αδικημένοι είστε εσείς οι νέοι και το πρώτο θύμα η παιδεία.
Παρά ταύτα θα ήθελα να σας πω οτι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να απογοητευθείτε. Οχι, δεν έχει τελειώσει η ιστορία της ζωής σας. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, αν κάτι κάνουμε όλοι μαζί ενωμένοι, αλλά προς την σωστή κατεύθυνση. Και μπορούμε. 




Ψάξτε να βρείτε τι δυναμώνει την ψυχή, τι ζωντανεύει τις σχέσεις. Αξίζει πιο πολλή η αγάπη απο τη γνώση, η ταπεινότητα απο την αλαζονεία, ο σεβασμός απο τα δικαιώματα, η πίστη στον Θεό απο την εξυπνάδα, η ψυχή απο το σώμα, το πνεύμα απο την υγεία, η αξιοπρέπεια απο τον πλούτο, η ελευθερία απο το βόλεμα.

Βρείτε λόγους να χαρείτε τις σπουδές σας. Τη χαρά που αναλογεί στην ηλικία σας δεν θα τη δώσει η αγανάκτηση, ο θυμός ή η βιαιότητα μιας διαμαρτυρίας, ούτε φυσικά ο αντιδραστικός αρνητισμός, ούτε ακόμη η αυτάρκεια του "ζην", αλλά η διεκδίκηση του "ευ ζην", ο αγώνας για την αλήθεια και την ελευθερία.

Βάλτε στόχο σας την αριστεία. Οχι να είστε πρώτοι απο τους άλλους, αλλά οι καλύτεροι που μπορείτε. Και έτσι περάστε απο την αδράνεια στη δημιουργία.
Ζητήστε παιδεία που καλλιεργεί τον άνθρωπο, οχι σύστημα που φουσκώνει τα μυαλά.

Αν βαδίζει με τέτοια πιστεύματα κανείς, τότε είναι δυνατόν να στερείται και να τα καταφέρνει, να προδίδεται και να νικάει, να αδικείται και νσ διαπρέπει, να του προσφέρεται το λίγο απο το λάθος και να μεγαλουργεί. 
Αυτό λέει η ιστορία αυτού του τόπου, αυτό πιστοποιεί η παράδοση της πατρίδας μας, αυτό αποδεικνύει το Ευαγγέλιο και η πατροπαράδοτη πίστη μας. Αυτό γέννησαν ήρωες και αγίους, μοναδική σοφία και πολιτισμό. Αυτά κρύβουν και σήμερα το μυστικό.


Μην αδικήσετε, παιδιά, τον εαυτό σας.
Μη πέσετε θύματα της προκατάληψης άλλων.
Είναι φοβερό να ζεις σε ζαχαροπλαστείο και να έχεις υπογλυκαιμία.
Είναι τραγικό να ζεις στην Ελλάδα και να μην έχεις όραμα και ελπίδα.
Η Ορθοδοξία, η ιστορία και η παράδοσή μας είναι πηγές με νερό πλούσιο σε δύναμη, ζωη και έμπνευση.
Αν απο αυτό το νερό πιείτε και έτσι πορευθείτε, τότε η ζωη σας θα είναι δημιουργία και τότε δεν θα περιμένετε να αλλάξει ο κόσμος, αλλά θα έχετε ηδη εσείς αρχίσει να αλλάζετε τον κόσμο!


Είμαστε όλοι μας στη διάθεσή σας. Θα θέλαμε να ζήσουμε και με σας και για σας. Γιατί το αξίζετε. Γιατί εσείς είστε η τελευταία μας ελπίδα και η πρώτη μας αγάπη.




Του: Μητρ. Νικόλαος Χατζηνικολάου
Από το βιβλίο:
http://www.imml.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1600%3Ateleytaia-mas-elpida&catid=151%3Aarthra&Itemid=880