Στην όμορφη Χίο, της μαστίχας, του κάστρου και τους μύλους των παλιών βυρσοδεψείων, το Πυργί της και πολλά ακόμα, το Πάσχα συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων το έθιμο του ρουκετοπόλεμου. Το πιο διάσημο έθιμο του νησιού στο χωριό Βροντάδος, κρατάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Στο Λεωνίδιο Αρκαδίας,το βράδυ της Ανάστασης αναβιώνει ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώνα και κάνει σχεδόν όλη την χώρα να θέλει να αφήσει και αυτή το φαναράκι της στον ουρανό. Το βράδυ της Ανάστασης οι πιστοί των ενοριών της περιοχής, κατασκευάζουν εβδομάδες πριν την ημέρα, φωτεινά «αερόστατα» φαναράκια τα οποία και αφήνουν να πετάξουν ψηλά στον ουρανό.
Στην Πάτμο, το κατεξοχήν νησί της ευλάβιας στην μόνιμα υποβλητική σκιά της Αποκάλυψης του Ιωάννη, με το Σπήλαιο της Αποκάλυψης και την Μονή του Αγίου Ιωάννη να δεσπόζει στην θάλασσα του Αιγαίου και να αποτελεί πόλο έλξης παγκοσμίως, έχουν ένα μοναδικό έθιμο, που κάθε χρόνο αναβιώνει στην κεντρική πλατεία της χώρας του νησιού. Το έθιμο του “νιπτήρα”, τον οποίο και στολίζουν με βάγια και πολύχρωμα ανοιξιάτικα λουλούδια και την Μεγάλη Πέμπτη οι κάτοικοι του νησιού, αναπαριστούν την διαδικασία του Μυστικού Δείπνου, όταν και ο ηγούμενος της Μονής πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών που κάθονται γύρω από τη μεγάλη εξέδρα. Αρκετά δυνατή στιγμή επίσης, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου όταν και το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε ηρωικό εξάμετρο με κώντιο.
Πηγή: http://parallaximag.gr/taxidi/ellada-taxidi/ta-pio-paschalina-meri-tis-elladas